Gå til hovedindhold

Udvikling af sundhedslys

Albertslund har længe været førende inden for udvikling af smart lys på veje og stier. Nu rykker næste generation af intelligent lys ind i 24 boliger i Albertshøj, hvor det skal være med til at højne beboernes livskvalitet.

Indhold

  Indendørs belysning har stor betydning for ældre borgeres livskvalitet, og især i ældre- og plejehjemsboliger oplever beboerne de gavnlige effekter af det særlige sundhedslys. Derfor er Albertslund med i et nyt samarbejde, hvor LED teknologi skal være med til at fremme sundheden blandt ældre.

  Det særlige sundhedslys bliver tilpasset den enkelte beboers behov, så det understøtter trivsel og sundhed i form af bedre døgnrytme og nattesøvn. Sundhedslyset kan kompensere og afhjælpe gener ved nedsat synsevne og mobilitet og kan også modvirke depressioner og ’vinterhumør’.

  Del af et større samarbejde

  Med projektet er Albertslund del af et større samarbejde om, hvordan man får de bedste resultater med individuelt sundhedslys i de ældres boliger. Kommunens mål med samarbejdet er at finde ud af, hvordan Albertslund fremover kan bruge erfaringerne til at styrke indsatsen på sundhedsfremme, forebyggelse og rehabilitering.

  Lyset bliver udviklet af Chromaviso der er en internationalt førende leverandør af intelligent belysning. Ud over Albertslund Kommune og Chromaviso deltager Aalborg Universitet og Gate 21 i samarbejdet, der er støttet af Elforsk (under Energistyrelsen).

  I første omgang er det 24 boliger i Albertshøj, der bliver udstyret med den særlige belysning, i anden del af projektet vil kommunen teste sundhedslys i andre boligtyper. Effekten af sundhedslyset bliver indsamlet og analyseret af læger fra Hvidovre Hospital og forskere fra Aalborg Universitet.